Un radioamator la început de drum
Unii dintre noi mai ținem minte cărți (tipărite!) de genul ”1001 site-uri web” de la începutul anilor 2000, și faptul că inițial Yahoo! nu era un motor de căutare ci o colecție de linkuri grupate pe domenii, similar acestor cărți. Da, Internetul a existat cu mult înaintea motoarelor de căutare, greu de imaginat astăzi! Cu dezvoltarea acestora site-urile care organizau linkuri în colecții pe anumite criterii aproape au dispărut, găsind un refugiu temporar pe site-urile de ”linkuri sociale” gen del.icio.us.
Motoarele de căutare generale însă au performanțe relativ limitate pentru domeniile foarte specializate, fapt dovedit de existența unor motoare de căutare specializate pentru articole academice, brevete de invenție, forumuri, etc. Alt aspect care limitează performanța motoarelor de căutare este limba: paginile scrise într-o limbă alta decât engleza parcă nu sunt ”înțelese” la fel de bine.
Pe de altă parte, chiar dacă am găsit multă informație cu Google, sunt doar câteva dintre rezultate care îmi plac. Deși cred că o să le găsesc ușor și data viitoare, de multe ori nu mai știu exact ce cuvinte cheie am folosit, sau poate am ajuns la pagina interesantă indirect, după ce am dat click pe un link într-unul dintre rezultate. Trebuia să salvez bookmark!
Și nu în ultimul rând, pentru a căuta informații despre ceva anume, trebuie stiut de existența lui, lucru care pentru cineva la încput de drum nu e deloc garantat.
Toată introducerea asta numai ca să apăr existența (și sper, utilitatea) acestei pagini… în care ”arunc” linkurile către resurse radioamatoricești care mie personal mi s-au părut interesante, și pentru care încă nu am creat o categorie cu pagină separată detaliată și comentarii despre experiența mea cu resursa respectivă. Pentru sugestii, contactați-mă!
Dacă cineva are mai multe informații despre inițiative autohtone îl rog mult să mă contacteze, pentru că sunt foarte interesat de temă.
Având în vedere că folosesc Linux pe calculatoarele personale (și macOS la lucru), această secțiune o să fie orientată pe software disponibil pentru acest sistem de operare. Consider că filozofia open source se adaptează foarte bine radioamatorismului, și încurajez toată lumea să încerce să dea prioritate software-ului open source când acest lucru e posibil. Acestea fiind zise, și în cadrul soluțiilor open source în general prefer programele multi-platformă care rulează pe toate cele trei sisteme de operare majore (Windows, macOS, Linux).
Am înțeles că pe vremuri era subiect obligatoriu de examen. Acum nu mai e, dar pentru pasionații de concursuri, DX, emcomm sau SOTA utilizarea codului Morse (modul CW de operare) poate fi utilă.