Lori, YO5LNX

Un radioamator la început de drum


Project maintained by YO5LNX Hosted on GitHub Pages — Theme by mattgraham

Summits on the Air (SOTA)

Deocamdată arunc aici doar linkurile paginilor interesante găsite de mine, dar o să încerc să ofer și comentariile mele despre resursele listate, și poate și ceva conținut original scris de mine, după ce o să am ceva experiență în domeniu.

Activările mele

Detalii activări pe SOTAData și sotl.as

Echipament

Pentru un începător poate partea cea mai grea… fără experiență nu prea știi de ce o să ai nevoie. Echipamentul e o alegere foarte personală, care depinde de mulți factori, în primul rând o idee relativ clară despre obiective, mai exact pentru ce, și cum va fi folosit. La început de drum nu prea ai cum să știi răspunsurile la toate întrebările care se pun înaintea achiziției echipamentului. Îi întrebi pe cei mai experimentați, doar toată lumea are anumite preferințe personale care nu neapărat ți se potrivesc. Și atunci cum să alegi? Te documentezi pe cât poți, asculți cât mai multe păreri ca să îți formezi propria părere, și încerci să nu cheltui prea mult din prima, poate cumpărând second-hand echipament care pare să fie recomandat de o majoritate copleșitoare. Dar întoatdeauna trebuie ținute în cont particularitățile locale: activitățile SOTA din țări diferite au aspecte diferite, de expemplu la noi e foarte greu să activezi doar pe banda de 2m.

Articolul următor în două părți mi s-a părut foarte complet, chiar dacă autorul e din Statele Unite, merită citit, cu filtrele de rigoare. A folosit toate transceiverele populare pentru SOTA și rezumă în câteva cuvinte diferențele esențiale între ele, dar vorbește și despre antene, baterii, rucsaci, și alte aspecte importante.

Un articol foarte detaliat dedicat bateriilor de la același autor:

Alte resurse:

Echipamentul meu

Deocamdată am un YAESU FT-817ND cu o baterie externă LiFePO4 de 3 Ah de la JuBaTec si o antenă FM RH770. Lucrez la o antenă rezonantă pentru 20 m, cu fir atârnat pe undiță de 6 m și 3 contragreutăți. Nu m-am putut decide ce handheld să-mi iau, dar nu este imprescindibil, zic eu…

Comunitatea SOTA din România

Comunități internaționale